|
Çamlı Belediyesinin Coğrafyası ve Ekonomisi
|
|
01-10-2010, 08:22 PM
(En son düzenleme: 01-10-2010 08:24 PM Fatih ADIBELLİ.)
|
|||
|
|||
|
Çamlı Belediyesinin Coğrafyası ve Ekonomisi
ŞEHİR MERKEZİNE UZAKLIĞI
Çamlı Beldesi İlçenin Doğusunda Yer alır. Doğusunda Bolaman Irmağının Keş deresi çizdiği sınır ile Yeniköy köyü kuzey doğusunda ve kuzeyinde Çiftlik Beldesi Batısında Yazıcı mahallesi, Güneyinde Yeni pınar mahalleri ile çevrili olan bir Beldedir. İlçe İle Çamlı Beldesi arasında Yazıcı mahallesi yer almaktadır. İlçe merkezin den çıkıldığı zaman Önce Yeni pınar mahallesinin çok az bir bölümünden geçilerek Yazıcı Mahallesinin girilir boydan boya geçilen Yazıcı Mahallesinin hemen bitiminde Çamlı Beldesine ulaşılır İlçe merkezinden Çamlı Beldesine kadar olan uzaklık 6 kilometredir. YOL VE ULAŞIM Çamlı Beldesi Yol ve ulaşım bakımından diğer belde ve köylere bakımından daha iyi durumda olduğu görülür. Yazıcı mahallesi istikametinden gelerek Beldemiz merkezine ulaşan ve buradan ikiye ayrılarak Çiftli Beldesi ve Çatalpınar İlçesine, ve Yeniköy köyü ve Çamlı Beldesi mahalleleri Azara, Aralcak, ve Tepe mahallerine işlek halde çalışmaktadır. Çamlı beldemizi İlçe merkezine bağlayan yol Asfalt kaplama yapılmış Çamlı beldesi çevre köy ve Beldenin Grup Yolu olmaktadır.Beldemiz tüm mahallelerine en olumsuz illim şartlarında karar taşıtı ile ulaşım yapılma imkanı vardır. Beldemiz Merkezinden ve çevre köylerin ve mahallelerimizin sahil İlçelerine ve İle ulaşımında Korgan İlçemize uğramadan Beldemiz merkezinden Asarkaya mahallesi, ve Çiftli Belde merkezi Dere yolu istikametinden sahil içlere İl merkezine olaşmak imkanı bulunmaktadır. Ulaşım bakımından mesafe kısalarak Yol eğimi %5 bulunmamaktadır. NÜFUS VE HANE SAYISI Çamlı Beldesinde 750 Hane sayısı olmakla beraber 2000 Nüfus sayımına göre 2033 Nüfusu olup, 2005 yılı içinde Beldemiz sınırlarına katılımı gerçekleşen Tepeköy küyünün katılımı ile birlikte Belde Nüfusu 2335 Nüfusa çıkarılmıştır. Çamlı Beldemizin 5. Mahalleden kurulu iken Tepeköy köyünün katılımı ile mahalle sayısı 6. olmuştur. Aşağıda mahallelerimiz mahalle Nüfusu ile sıralanmıştır. 1. Merkez Mahallesi Nüfus: 737 2. Aralcak Mahallesi Nüfus: 204 3. Azara Mahallesi Nüfus: 141 4. Güney Mahallesi Nüfus: 434 5. Asarkaya Mahallesi Nüfus: 517 6. Tepe Mahallesi Nüfus: 302 Toplam Nüfus : 2335 2005 yılında Beldemiz sınırlarına katılımı gerçekleşen Tepeköy köyünün Beldemiz Yeni Mahalle oluşumunda Örek mahalle ismiyle yeni bir mahalle kurulmuştur. TARIM VE GEÇİM KAYNAKLARI Çamlı Beldesi Tarım yapılan sahalarının büyük bir kısmı bağ ve Bahçe ürünü olan Fındıkla kaplıdır.Fındık üretilen alanlar çok geniş olduğu için diğer üretilen ürünlerin geçim kaynağı teşkil etmekte pek önemi yoktur.Fındığın dışında üretilen ürünlerin ekseriyeti ilkel usullerle gerçekleştirilmektedir. Başlıca yetiştirilen ürünler ise Mısır, 200 ton, Patates 50 ton, Fasulye 50 ton dolaylarında üretilir. Üretilen bu miktarlar pazarlanmadığı gibi tamamen Belde halkının ihtiyaçlarında kullanılır.belde halkının geçiminin sağladığı tek ürün olan Fındık ise yılda300-350 ton kadar üretilmektedir. Bu miktarın her yıl gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Ancak iklim şartları ve veriminin iyi olduğu yıllarda gerçekleştirebilinir. Son yıllardaki verim düşüklüğü ise geçimini Fındıktan sağlayan ve Belde halkının büyük bir kısmını teşkil eden bu aileleri çok zor durumda bırakmıştır. Üretimi etkileyen diğer faktörlerden bazıları ise gübreleme ve ilaçlamanın yeterli yapılmamasından ileri gelmektedir. Hayvancılık pek gelişmemiştir. Yapılan hayvancılık maddi açıdan gelir sağlamamakta ziyade kendi ihtiyaçlarını karşılamak için yapılır. Ancak modern hayvancılığa karşı istek olduğu halde maddi imkansızlıklar dolayısıyla buna imkan bulunmamaktadır. Geçimlerine katkıda bulunabilmek emeciyle Belde halkının bir kısmı belli mevsimlerde gurbete gitmektedir. Büyük bir kısmının İnşaat dalında çalıştığı gurbetçiler kazandıkları bu paralarla aile geçimine katkıda bulunurlar. Çamlı Beldesinde yabancı ülkelerde çalışmakta olan işçi sayısı hayli kabarıktır. Buradan çalışan işçiler yerleşim bölgesi olarak kendi beldelerini tercih etmektedir. İlçe merkezi veya çevre ilçelere’de yerleşenler olmaktadır. BELDEDE EĞİTİM ÖĞRETİM Çamlı Beldesi Merkez mahalle Çamlı 75. yıl ilköğretim okulu 16 Derslik, Çamlı Güney mahallesi İlköğretim okulu, Çamlı Aralcak mahallesi İlköğretim okulu, Çamlı Örnek mahalle merkez ilköğretim okulu, ve Çamlı Örnek Mahallesi Çagaloğlu kümesi İlköğretim okulu olmak üzere toplam 5 adet İlköğretim okulu bulunmaktadır.Mevcut okullarda idareci ve öğretim elamanı hizmetli olmak üzere 20 Adet Personel istihdam edilmektedir.Çamlı Beldemizde 7. Adet ibadet hane Cami ve 1. Adet Kuran kursu bulunmadadır. Mevcut ibadet hanelerde camilerde Personelleri mevcuttur. Çamlı Merkez İlköğretim okulu 1952 yılında Eğitim ve öğretime açılan ilkokuludur. İlçe bazında ilk yapılan okulların birisidir. Çevre köy ve şu anda belde olan yerleşim yerleri öğrencileri okul mezuniyetini bitirenler İlçede ilk zamanları Orta okul Lise olmadığından dolayı çevre il ve ilçelerden mevzun olup, yüksek öğretimine devam etmişlerdir. Beldenin geçmişine bakıldığında okuryazar Eğitim seviyesi İlçe bazında en yüksek beldelerden biridir.Beldemizden eğitim öğretim gören Kamu ve özel sektörde hizmet veren yetişmiş elaman sayısı ilçe bazından çok yüksektir. Başlıcaları şunlardır. Kaymakam, Dekan, Dr, Öğretmen, Polis, ve diğer kamuda çalışan yüzlerce memur olarak sayılabilir. ÇAMLI BELEDİYESİ SOSYAL HİZMETLER Çamlı Belediyesi kuruluşu 1994 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye Büyük millet meclisi onayı ile kurulmuştur Belediye Belde sakinlerinin mahalli müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, idari ve mali özerliğe sahip kamu tüzel kişisini, Belediye organları. Belediye Meclisini, belediye encümeni ve belediye başkanı. Belde: Belediyesi bulunan yerleşim yerini,Mahalle Belediye sınırları içinde, ihtiyaç ve öncelikleri benzer özellikler gösteren ve sakinleri arasında komşuluk ilişkisi bulunan idari birimi ifade eder. Çamlı belediyesinin kuruluşundan bu güne 14 yıl geçmiş olup, Beldenin şehirleşme açısından önemli projelere hayata geçirmiştir. Günün şarlarına göre belde halkının huzur ve esenlik ve medeniyce yaşam sağlaması için hizmetleri aralıksız devam etmektedir. Beldemiz 15. Hektar alanı İmar Planı kapsamına alınmış yapılaşma ve altyapı çalışmaları Plan dahilinde yapılmaktadır tüm beldenin Harita çalışmaları bitirilmek üzeredir.Çamlı Belediyesi kendine ait Hizmet Binasında hizmet vermektedir. Mevcut 3. Memur 5 işçi ile Hizmet vermektedir. Mevcut belediyemizin araç gereç ekipman bakımından belde düzeyin çok az eksilikleri vardır. Eksikliklerini günün şartlarına göre yenileme ve teminine ekonomik durum çerçevesinde gitmektedir. Beldemizin altyapı Yol, Kanalizasyon, ve Su, işlerinin %60 oranında tamlanmıştır. Belediyemizin Öz geliri bulunmamaktadır. İller Bankası payından başka geliri bulunmadığından Devlet desteğine herzanam olduğu gibi ihtiyaç duyulmaktadır. www.tepealan.com
|
|||
|
« Önceki Konu | Sonraki Konu »
|

Arama
Üye Listesi
Takvim
Yardım
Bize Ulaşın